Lístkové cesto
250 g rastlinného tuku na pečenie, 250 g hladkej múky, 1 žĺtok, 1 PL octu (alebo 2 PL citrónovej šťavy), 6 PL ody, štipku soli
Ako na to:Štvrtinu múky spracujeme s tukom na bochník, ktorý necháme v chlade stuhnúť. Zvyšok múky dáme na dosku, urobíme do nej jamku, prilejeme vodu, pridáme soľ, ocot a rozšľahaný žĺtok. Prstami spracujeme na vláčne cesto.
Po krátkom odležaní ho rozváľkame na štvorec, do prostriedku položíme na menší štvorec upravené tukové cesto, okraje väčšieho štvorca zložíme na seba ako obálku a pritlačíme.
Cesto zľahka rozváľkame a tri razy do seba zložíme po dĺžke aj po šírke. Toto opakujeme ešte dva razy, vždy po 30 min po odležaní v chladničke. Pečieme podľa veľkosti a plnky, 10 až 45 min pri teplote 190 C až 220 C.