Jalbkový páj

Potrebujeme:

400 g hladkej múky, 1 ČL soli, 2 ČL kryšt.curku, 350 g masla, 1 vajce, 1 ČL citrónovej šťavy, 60 ml vody
Plnka: 8 až 10 jabĺk, 1 PL citrónovej šťavy, 80 g kryšt.cukru, 80 g hnedého cukru, 2 ČL škorice, 2 ČL hladkej múky, žĺtok na potretie

Ako na to:

Múku, soľ, cukor a maslo nakrájané na kúsky dáme spolu do misy a vymiesime tak, že vzniknú omrvinky. Pridáme vajce, citrónovú šťavu, vodu a všetko spolu spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do fólie a na hodinu dáme do chladničky.
Vychladené cesto rozdelíme na polovice, jednu časť rozváľkame na kruh a preložíme do okrúhlej formy s priemerom 28 cm. Do výšky vytiahneme z neho aj okraje.
Jablká očistíme, zbavíme na jadrovníka, nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a v mise primiešame kryštálový aj hnedý cukor, škoricu a múku. Zmes rozdelíme na cesto vo forme a prikryjeme druhou polovicou cesta rozváľkanou do kruhu.
Na okrajoch formy cesto dobre popritláčame, celú plochu jemne popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 200 C približne 35 až 45 minút.

02.12.2008

Podobné recepty