Vianočný kapor s orechmi
1 kapor, hrsť polovíc vlašských orechov, 100 g slaniny, 150 g polohrubej múky, lyžičku mletej čerenej papriky, jedno až dve jablká, 125 g masla, 2 dcl šľahačkovej smotany, 2 dcl bieleho alebo červeného vína, 4 stredne veľké zemiaky
Ako na to:Očisteného kapra necháme osoleného ležať 5 až 6 hodín. Potom po oboch stranách urobíme ostrým nožom zárezy, do ktorých striedavo vkladáme vlašský orech a plátok slaniny.
Kapra obalíme v múke zmiešanej s červenou paprikou a zeleninovou koreniacou zmesou a vložíme doň jedno alebo dve jablká. Do pekáča s pokrievkou dáme roztopiť maslo, položíme kapra a vložíme do vyhriatej rúry na 15 až 20 min.
Počas pečenia kapra polievame šľahačkou a vínom. Po desiatich minútach pridáme zemiaky pokrájané na hranolčeky obalené v múkovej zmesi, ktorá nám zostala. Pečieme ďalej, polievame smotanou a vínom a dopečieme.