Jedlé chlebové ozdoby
PL sušeného droždia, 475 ml vlažnej vody, 680 g hladkej múky, PL soli, cibuľové šupky na zdobenie rozšľahaný žĺtok na potretie cesta
Ako na to:Droždie rozdrobte asi do 4 PL vlažnej vody. V miske zmiešajte múku so soľou, pridajte vykysnutý kvások a zvyšnú vodu. Cesto mieste, kým nie je hladké a tuhé, nechajte ho 60–90 minút na teplom mieste kysnúť. Potom ho popicháme a vyformujeme z neho ozdobu. Nezabudnime, že cesto vykysne, tvary sa narušia.
Do dekorácie vložte kožený pásik na zavesenie. Ozdobené cesto položte na mastný papier na plechu a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Pred pečením ho potrite žĺtkom a pečte pri teplote 180 C 35–45 minút do zlatista.