Hnedé koláčiky
250 g masla, 200 g cukru, 125 g ovocného sirupu, 75 g olúpaných nasekaných mandlí, 2 PL rumu, 75 g nasekaného kandizovaného ovocia, ½ KL mletého hrebíčku, 2 KL mleté škorice, ½ KL mletého zázvoru, KL solamylu, 500 g hladkej múky, maslo na vymazanie plechu
Ako na to:Maslo s cukrom a sirupom privedieme k varu, odstavíme zo sporáku, pridáme mandle, kandizované ovocie, hrebíček, škoricu a zázvor. Solamyl rozpustíme v troške horúcej vody, zamiešame do sirupu a necháme vychladnúť.
Sirup nalejeme do preositaje múky a vypracujeme cesto. Vytvarujeme dva válce, zabalíme do alobalu a na 24 hodín dáme do chladničky. Ďalší deň vymažeme plech maslom, rúru vyhrejeme na 200 C.
Válce cesta nakrájame na tenké plátky a narovnáme ich na plech v dostatočných odstupoch. Hnedé koláčiky pečieme 8 až 10 minút, upečené podoberieme širokým nožom, prenesieme z plechu a necháme vychladnúť.