Čokoláda
75 dkg kryštálového cukru, vanilkový cukor, 3 dcl vody, 25 dkg stuženého tuku (Cera), 50 dkg sušeného mlieka, 5 dkg kakaa, 10 dkg posekaných orechov (nemusia byť)
Ako na to:Vodu s obidvoma cukrami uvedieme do varu, uvaríme 4 minúty, potom pridáme na plátky pokrájaný stužený tuk a miešame, kým sa rozpustí. Pridáme sušené mlieko a nakoniec kakao.
Ak suroviny rozdelíme na dve časti môžeme urobiť čokoládu bielu i hnedú, s orieškami i bez nich. Do kovových formičiek na čokoládu vložíme staniol, ponalievame čokoládu, necháme v chlade (ak sa ponáhľame tak v chladničke alebo mrazničke) a po stuhnutí zabalíme do celofánu a vyklopíme.
Ak chcem robiť salónky dáme na pekáč a po vychladnutí mokrým nožom nakrájame malé štvorčeky.