Cesnakové kolieska
25 kusov
500 g polohrubej múky, 1 ČL morskej soli, 100 ml oleja, 300 ml mlieka, 42 g droždia, 3 ČL kryšt.cukru, múku na posypanie dosky
Plnka: 250 g uvarených zemiakov, 50 g masla, 2 ČL morskej soli, 1 hlavičku cesnaku, mletú červenú papriku, majorán, drvenú rascu
Na potretie: 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, olej
Do 100 ml teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vykysnúť kvások. Múku zmiešame so soľou, pridáme kvások, zvyšné mlieko a olej. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
Uvarené zemiaky postrúhame, zmiešame s maslom, prelisovaným cesnakom a so soľou. Pridáme mletú červenú papriku, majorán a drvenú rascu.
Cesto rozdelíme na dve polovice, každú vyváľkame, natrieme cesnakovou plnkou a stočíme do rolády. Tie pokrájame na 2-cm hrubé kolieska, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajcom s prelisovaným cesnakom a necháme 20 min kysnúť.
Špirálky dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 C a ešte horúce ich potrieme olejom.