Maslová vianočka
Kvások: 20 g droždia, lyžičku kryšt.cukru, 125 ml mlieka
Cesto: 500 g polohrubej múky, 150 g masla, 80 g prášk.cukru, 2 žĺtka, 70 g posekaných manldí, 70 g hrozienok, 100 až 150 ml mlieka, soľ, vajce na potretie, lyžičku oleja + na vymastenie plechu
Z droždia, vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások. Cesto si pripravíme tak, že do preosiatej múky dáme vykysnutý kvások, maslo, cukor, žĺtka, štipku soli, mandle, hrozienka a podľa potreby mlieko.
Všetko dobre spracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, z ktorých upletieme vianočku. Preložíme ju na vymastený plech a necháme ešte vykysnúť.
Vajce vyšľaháme s trochou oleja a potrieme ním vianočku. Ozdobíme mandľami.