Jemný jablkový koláč
Cesto: 400 g prášk. alebo kryšt.cukru, 1 balíček vanil.cukru, 5 vajec, 300 g hrubej múky, 600 g nelúpaných jabĺk, 100 g mletých orechov, 100 g hrozienok, ¾ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, malinový alebo ríbezľový džem, tuk a múku na vymastenie a vysypanie plechu
Poleva: 80 g pokrmového rastlinného tuku, 100 g čokolády na varenie, lyžicu oleja
Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s prášk. a vanil.cukrom a práškom do pečiva. Striedavo po lyžiciach pridávame preosiatu múku a postrúhané jablká.
Primiešame hrozienka a pomleté orechy. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Povrch cesta vyrovnávame stierkou a upečieme v mierne vyhriatej rúre. Upečený koláč ešte potrieme džemom.
Čokoládová poleva: Tuk a čokoládu na varenie roztopíme nad parou, vymiešame a odstavíme. Pridáme lyžicu oleja, aby bola poleva lesklá.