Krémova rybacia polievka
6 porcií
1 kg rybacieho mäsa (môžu byť aj filety), mrkvu, petržlen, cibuľu, 2 žĺtka, suchú žemľu, 100 ml bieleho vína, 200 ml mlieka, 2 kocky rybacieho bujónu, šťavu z 1 citróna, 200 ml smotany na varenie, soľ, bobkový list, mleté biele korenie, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice masla, olej na vyprážanie
Rybu umyjeme, osolíme, nakrájame a dáme do väčšieho hrnca. Zalejeme 1 litrom vody, pridáme bujón a privedieme do varu.
Zeleninu očistíme, pokrájame na kocky, cibuľu nadrobno a dáme variť k rybe. Pridáme soľ, víno a bobkový list. Varíme ešte 30 min a scedíme. Mäso vyberieme, s troškou vývaru rozmixujeme a vrátime späť do polievky.
Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme mliekom, ochutíme citrónovou šťavou, bielym korením a vlejeme do polievky. Chvíľu povaríme. Smotanu vymiešame so žĺtkami a pridáme do horúcej polievky, ale už nevaríme. Na oleji opražíme žemľové kocky a podávame až s porciami na tanieri.