Rezy Speculatius
30 kusov
Cesto: 250 g hladkej múky, lyžička kypriaceho prášku, 160 g Hery, 150 g prášk. cukru, soľ, 10 g medovníkového korenia, 2 až 4 lyžice mlieka, 1-2 vajcia
Plnka: 100 až 150 g prášk. cukru, citrónová kôra, 40 g olúpaných a posekaných mandlí
Ozdobenie: 30 ks olúpaných celých mandlí, 2 balíčky vanil. cukru, 200 g čokolády
Múku preosejeme s kypriacim práškom, pridáme heru, cukor, soľ, medovníkové korenie, vajce a mlieko. Spracujeme cesto a na dve hodiny ho dáme do chladničky. Posekané mandle zmiešame s citrónovou kôrou a cukrom.
Cesto rozdelíme na dve časti a rozváľkame na pláty. Jeden preložíme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a naň natrieme plnku. Plnku prikryjeme druhým plátom. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom, napicháme tridsať mandlí a upečieme pri teplote 175 °C.
Po vychladnutí nakrájame na štvorčeky, ktoré namáčame v roztopenej čokoláde alebo posypeme vanil. cukrom.