Sviatočná hríbovica
12 porcií
750 g domácej klobásy, 750 g údeného mäsa, 30 g sušených hríbov, 6 strúčikov cesnaku, cibuľu, 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, 1 l mlieka, 500 ml kyslej smotany, lyžicu hladkej múky, lyžicu mletej červenej papriky, soľ, olej
Klobásu a údené mäso vložíme do hrnca, zalejeme vodu a dáme variť. Pridáme cesnak, celú cibuľu, korenie, bobkové listy a pokrájané hríby. Varíme hodinu, kým mäso nie je mäkké. Potom ho spolu s klobásou, cibuľou a bobkovým listom vyberieme.
Na oleji speníme mletú papriku a zalejeme ju 300 ml mlieka. Zápražku vlejeme do polievky a varíme 5 až 10 min. V kyslej smotane rozmiešame lyžicu hladkej múky a spolu s mliekom ju vlejeme do polievky. Premiešame, polievku privedieme do varu a odstavíme. Hríbovicu dochutíme korením, soľou a pridáme údené mäso a klobásu.