Orechový závin

Potrebujeme:

350 g hladkej múky špeciál, 200 g hrubej múky, 600 g kryšt.cukru, 300 g Smetolu, 1 žĺtok, 1 celé vajce, 100 ml mlieka, 200 g droždia, štipku soli
Poleva: 400 g kryšt.cukru, 300 ml mlieka, 350 g mletých orechov, 130 g strúhanky, citrónovú kôru, vanil.cukor, rum

Ako na to:

Smetol, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť.
Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozváľkame, potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom a necháme ich vysušiť.
Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Tento závin sa dá uschovať aj v chladničke. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú. Do maku nezabudneme primlieť 3-4 strúčiky klinčekov pre vôňu.

10.12.2008

Podobné recepty