Najlepší jablkový koláč
Cesto: 600 g polohr.múky, 200 g prášk.cukru, 2 vajcia, 300 g palmarinu, 1 prášok do pečiva
Plnka: 1 kg postrúhaných jabĺk, 1 vanilkový cukor, kryšt.cukor podľa chuti a škoricu
Všetky prísady na cesto spracujeme, najlepšie rukou. Cesto rozdelíme na 3 časti (z toho dve väčšie).
1.časť vyvaľkáme na doske a prenesieme valčekom na pomastený plech. Naukladáme polovicu postrúhaných jabĺk, posypeme vanil.cukrom, kyšt.cukrom a škoricou.
Na jablká položíme 2. časť vyvaľkaného cesta a znovu poukladáme zvyšné jablká, cukor a škoricu. Posledný, najmenší kúsok cesta vyvaľkáme porežeme radielkom na pásiky a pásiky poukladáme ako mriežku na koláč.
Upečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov, pokým koláč nechytí ružovkastý nádych. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom.