Primátorské rožky
Cesto: 320 g hrubej múky, soľ, 100 g lieskových orieškov, citrónovú kôru, 180 g masla, 100 ml mlieka, lyžičku cukru, 30 g droždia, 100 g práškového cukru, balíček vanilínového cukru
Ako na to:Do misy dáme múku, soľ, zomleté, nasucho opražené oriešky, postrúhanú kôru a premiešame. Z vlažného mlieka, cukru a rozdrobeného droždia urobíme kvások a vlejeme do múky. Pridáme postrúhané maslo a vymiesime lesklé cesto.
Spracované cesto zabalíme do utierky poprášenej múkou, zľahka zaviažeme a na dve hodiny vložíme do hrnca so studenou vodou. Vykysnuté cesto rozbalíme, na pomúčenej doske premiesime, sformujeme do tvaru bochníka a rozkrojíme ho na šesť rovnakých dielov.
Každý ušúľame do tvaru valca s priemerom 2 cm, nakrájame na kolieska široké 1 cm a ušúľame rožteky. Rozložíme na suchý plech a v horúcej rúre upečieme doružova. Horúce obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme primiešali balíček vanilínového cukru.