Koláč so špenátom a niva syrom
150 g hladkej múky, 80 g Hery, asi 1 dcl vody, soľ, korenie, 1 stredne veľká cibuľa, 450 g mrazených špenátových listov, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml šľahačky, 2 vajcia, 100 g niva syru, strúhaný parmezán, maslo
Ako na to:Múku zmiešame s trochou soli a pridáme na malé kúsky nakrájanú zmäknutú heru. Poriadne premiesime, až nám vznikne drobivá zmes. Prilejeme vodu a vypracujeme cesto. Dáme do chladničky na pol hodiny odpočinúť.
V hlbokej panvici rozohrejeme kúsok masla a pridáme na prúžky nakrájanú cibuľu. Necháme ľahko zosklovatieť a primiešame mrazený špenát. Keď sa odparí takmer všetka voda, pridáme prelisovaný cesnak a ešte krátko osmažíme. Prilejeme smotanu a potom do zmesi vmiešame na kocky pokrájanú nivu, ktorú necháme za stáleho miešania rozpustiť. Pridáme surové vajcia, osolíme a okoreníme.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto vyvaľkáme na tenký plát, o niečo väčší než je koláčová forma. Formu vymastíme olejom a opatrne do nej vložíme vyvaľkané cesto, pričom nezabudneme starostlivo vytvarovať okraje.
Na cesto nalejeme špenátovo-syrovú zmes, rovnomerne ju rozotrieme a dáme piecť. Zhruba po dvadsiatich minútach koláč posypeme strúhaným parmezánom a pečieme ďalších 5-10 minút.