Cibule plnené vínnou klobásou
4 porcie
8 veľkých cibúľ, soľ, štipku cukru, 500 g vínnych klobás, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, mleté čierne korenie, 5 lyžíc oleja, bylinky na ozdobu
Cibule ošúpte, umyte, pri korienkoch zrežte a dajte ich nepokrájané do vriacej vody s trochou cukru. Chvíľu ich povarte a vyberte. Vývar si odložte na neskôr.
Vnútro vínnych klobás vytlačte do misy a dôkladne premiešajte s paradajkovým pretlakom. Ochuťte soľou a trochou korenia.
Z cibúľ teraz odrežte už aj vrchnú časť a vnútro opatrne vyberte tak, aby ste neporušili vonkajšiu vrstvu. Takto pripravené „súdky“ potom naplňte pripravenou zmesou z vínnej klobásy. Každú cibuľu potom priklopte odrezaným vrchom a uložte na pekáč.
Pokvapkajte ich časťou oleja, podlejte trochou vývaru a vložte do mierne vyhriatej rúry. Duste asi 20 min. Počas dusenia cibule natierajte olejom a podľa potreby podlievajte vývarom. Hotové cibule rozdeľte na taniere a ozdobte bylinkami. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky.