Držková polievka
700 g držiek, 1 veľkú cibuľu, soľ, 1 1/2 vývaru z kostí, 1 veľkú lyžicu masti, 30 g hladkej múky, 30 g masti, mletú papriku, rascu, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, majoránku
Ako na to:Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny.
Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkou.
Podávame s pečivom.