Kysnutý baránok
Cesto: 500 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, 250 ml vlažného mlieka, 75 g rozpusteného masla, 1 vajce, 1 bal.Vanilínového cukru, 1 zarovnanú KL soli, strúhanú citrónovú kôru, 100 g hrozienok, 1 bal.sušeného droždia
Na potretie: 1 vajce
Na posypanie: 1 bal.práškového cukru s vanilkovou príchuťou
Kysnuté cesto: Sušené droždie dôkladne zmiešame s múkou. Potom pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, maslo, mlieko a citrónovú kôru.
Ihneď vypracujeme hladké cesto tak, aby sa nechytalo na steny nádoby. Pridáme hrozienka a spracujeme. Hotové cesto nesmie byť príliš husté, musí zostať vláčne.
Povrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť na 30–90 min.
Z vykysnutého cesta odoberieme 1/4 cesta a dáme nabok. Zo zvyšku cesta vytvarujeme malých slimákov.
Z odloženej štvrtiny cesta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a chvostík. Pri tvarovaní kladieme jednotlivé kúsky na vymastený plech tesne vedľa seba do podoby baránka.
Nakoniec baránka potrieme rozšľahaným vajcom, necháme ešte chvíľu kysnúť, a potom pečieme vo vyhriatej rúre elektrická rúra 180–200 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: 2-3 stupeň s dobou pečenia cca 40 minút.
Po vychladnutí pocukrujeme práškovým cukrom s vanilkovou príchuťou a nakrájame.