Veľkonočný bochník
500 g polohrubej múky, 150 g masla alebo rastlinného tuku, 280 g práškového cukru, 3 žĺtka, 2 vajcia, 30 g droždia, 2 dcl sladkej smotany, 1 vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru, 100 g hrozienok, 70 g mandlí, 1 dcl mlieka, 1 lyžičku kryštálového cukru
Ako na to:Preosiatu múku premiešame so štipkou soli, pridáme zmäknuté maslo (tuk), práškový a vanilkový cukor, postrúhanú citrónovú kôru.
Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások, vylejeme ho do múky, pridáme v smotane rozšľahané žĺtka a vajcia. Nakoniec vmiesime hrozienka a posekané mandle.
Na teplom mieste necháme cesto vykysnúť. Cesto na pomúčenej doske upravíme do bochníka, preložíme na vymastený plech a necháme asi polhodinu kysnúť.
Potom vrch bochníka narežeme do kríža, natrieme rozšľahanými bielkami, posypeme posekanými mandľami a upečieme.