Veľkonočná baba
500 g bravčového údeného mäsa (varené), 200 g slaniny s mäsom (oravská), 8 rožkov, 1-1,5 dcl vývaru (z údeného mäsa), 6 vajec, vegetu podľa chuti, soľ, čierne korenie mleté, olej, 1 vajce na potretie
Ako na to:Údené mäso uvaríme a vychladnuté ho pokrájame na kocky. Slaninku pokrájame na kocky a opražíme ju na oleji.
Rožky pokrájame a zalejeme trochou vývaru podľa potreby cca 1-1,5 dcl. Pridáme uvarené mäso, 6 žĺtkov, koreniny, opraženú slaninku a na zjemnenie sneh z bielkov, ktorý ľahko vmiešame do masy.
Vymiešanú masu rozotrieme do vymasteného pekáča, vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme do ružova.
Výborná je teplá s kyslou uhorkou, ale chutí dobre aj studená.