Veľkonočný koláč
1 kg polohrubej múky, 220 g Hery, 220 g práškového cukru, 4 žĺtka, 60 g droždia, 0,4 l vlažného mlieka, postrúhaná kôra z chemicky neošetreného citróna, 1/2 balíčka vanilkového cukru, trocha rumu, 10 g soli, 100 g hrozienok, 70 g olúpaných mandlí, 1 vajce, tuk, olej alebo bravčová masť na vymastenie plechu
Ako na to:Z trochy mlieka, múky, cukru a droždia pripravíme kvások. V mise vymiešame zmäknutú heru s cukrom a so žĺtkami, postupne pridávame preosiatu múku, mlieko, v ktorom sme rozmiešali soľ (mlieko prilievame pomaly, podľa hustoty cesta), rum, vanilkový cukor a trocha postrúhanej citrónovej kôry.
Varechou vymiešame cesto, ktoré potom preložíme na pomúčenú dosku. Pridávame do neho múku a vypracovávame rukami tak, aby sa nelepilo na dosku (cesto má byť pomerne tuhé). Nakoniec dáme hrozienka a časť nakrájaných mandlí, vložíme späť do misy a necháme na teplom mieste nakysnúť.
Keď cesto zväčší dvakrát svoj objem, znova ho preložíme na dosku, rozdelíme na dve časti a vytvarujeme dva bochníky, ktoré preložíme na vymastený plech a dáme vykysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme zvyšnými pokrájanými mandľami, ostrým nožom urobíme do stredu kríž a upečieme vo vyhriatej rúre.
Bochníky pečieme pomaly asi 45 minút až hodinu. Veľkonočný koláč môžeme upiecť aj z polovičnej dávky.