Veľkonočná slaná pochúťka
400 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 40 g droždia, 20 g masla, vajce, lyžičku cukru, lyžičku soli, na posypanie mak, ľan, olúpané slnečnicové či tekvicové jadierka
Ako na to:Pripravíme si kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, rozdrobené droždie a necháme vykysnúť. Múku zmiešame so soľou. Kvások pridáme do múky a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na niekoľko častí, z každej ušúľame valček a upletieme rozmanité tvary. Prípadne zľahka rozvaľkáme na hrúbku asi 2,5 až 3 cm a vykrajovačkami povykrajujeme zajačiky, kuriatka a pod.
Rozložíme na pomastený plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou (prípadne posypeme jadierkami) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 C asi 20 min.