Srbslé kura
1 kura, 2 cibule, 1 papriku, 2 paradajky, zemiaky, nastrúhaný syr eidam, soľ, olej
Ako na to:Na oleji opražíme do sklovita cibuľku, ktorú sme pokrájali na drobné kúsky. Kurča umyjeme a osolíme.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Na pekáč, v ktorom budeme kura spolu so zemiakmi piecť, najprv navrstvíme osmaženú cibuľku, potom osolené zemiaky a na zemiaky uložíme kurča, ktoré sme naporcovali a osolili.
Na kurča poukladáme nakrájanú papriku a paradajky, podlejeme vodou, prikryjeme druhým pekáčom a dáme piecť do rúry. Najprv sprudka, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pomaly pečieme. Pred dopečením, keď je kurča mäkké, odstránime papriku a paradajky s kurčaťa a necháme odokryté do chrumkava zapiecť.
Nakoniec posypeme strúhaným syrom. Na tanier naložíme opečené zemiaky, porciu kurčaťa, ozdobíme petržlenovou vňaťou, sezónnou zeleninou a podávame s kyslou uhorkou alebo letným šalátom.