Nakladaná cukina
5 mladých cukín, 3 malé biele kapusty, 3 malé karfioly, 250 g cukrovej kukurice, 250 g šalotky alebo mladej cibuľky, 100 g soli, 1 a 1/2 litra koreneného alebo obyčajného octu
Ako na to:Cukiny nakrájajte na kúsky, kapusty rozdeľte na štyri časti, karfioly ponechajte vcelku a spolu s kukuricou dajte do veľkej sklenenej nádoby.
Potom zeleninu osoľte a dobre premiešajte. Misu prikryjte ľanovým obrúskom a nechajte 1-2 dni stáť.
Po určenom čase z misy vylejte vzniknutú šťavu, zeleninu opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte cca hodinu odkvapkať. Naložte zeleninu do sterilizovaných pohárov, zaťažte a zalejte octom. Konzumovať môžete až o 5 týždňov.