Grécky šalát s olivami
2 hlávky šalátu, 1 šalátovú uhorku, 2 paradajky, 1/4 kg slaného ovčieho syra, 15 dkg čiernych olív, 2 červené cibule,
2 vajcia, olivovoý olej, vínny ocot, soľ, mleté čierne korenie
Vajcia uvaríme natvrdo (asi 10 minút). Opláchneme studenou vodu, ošúpeme a posekáme úplne nadrobno.
Očístíme šalát, umyjeme uhorku, môžeme ju prípradne i ošúpať a pokrájame ju na tenké plátky. Umyjeme paradajky, ostrým nožom vyrežeme hlúby a pokrájame na plátky. Cibuľu ošúpeme na rezance, druhú nasekáme nadrobno.
Marináda: Olej, ocot, soľ, mleté čierne korenie a nadrobno posekanú cibuľu vymiešame.
Na tanier pripravíme šalátové listy, uhorku, paradajky, rezance cibule, zelené a čierne olivy. Pospypeme lístočkami oregana.
Rozdelíme ovčí syr na kúsky a poukladáme ho na šalát. Potom polejeme šalát marinádou a posypeme nadrobno posekaným vajcom. Pokvapkáme olivovým olejom.