Hummus
450g cícer, cesnak, olivový olej, soľ, citrón, mletú rascu, tahini pastu, čerstvú bazalku, arabský chlieb (pita), čerstvú zeleninu
Ako na to:Uvaríme cícer: Cícer namočíme na noc do 2 l vody a osolíme 2 ČL soli. Na druhý deň vodu zlejeme, pridáme zas 2 l vody, tentoraz neosolíme a varíme v tlakovom hrnci hodinu. Po otvorení pridáme 1 ČL soli a prevaríme ešte 10 min.
Uvarený cícer precedíme (vodu si nechajte bokom) a dáme do misy. Poriadne ho rozmixujeme s ponorným mixérom, aby vznikla kaša. Pri mixovaní môžeme dolievať vodu z cíceru, záleží ako chceme mať hummus hustý.
Pridáme 2 strúčiky cesnaku, 3 PL olivového oleja, 2 PL tahini pasty (dá sa kúpiť v bio obchodoch, alebo si ju vyrobíte sami-viď recept tahini pasta), citrónovú šťavu z dvoch citrónov, osolíme, okoreníme a všetko ešte poriadne premiešame mixérom.
Podávame v miskách, namáčame arabský chleba a zajedáme čerstvou bazalkou a zeleninou.
Obmeny: Môžete pridať aj kyslú smotanu, alebo rôzne arabské korenia, hummus dostane zas inú príchuť.