Broskyňový likér
kg broskýň, menší chemicky neošetrený pomaranč, 200 g cukru, PL koriandrových semienok, 50 g medu, l vínovice (38%)
Ako na to:Broskyne umyjeme v studenej vode, osušíme, prekrojíme na polovičky a odstránime kôstky (uchováme ich). Polovičky dužín broskýň nakrájame na kúsky.
Kôstky dáme do mikroténového vrecúška a kladivom rozbijeme, pričom semienka z kôstok uchováme, pretože práve tie dajú likéru jemnú mandľovú arómu.
Pomaranč umyjeme a osušíme, ošúpeme z neho kôru (ako keby sme šúpali jablko) a šťavu vytlačíme. Dužinu z broskýň, semienka, kôru a šťavu z pomaranča, cukor, med a koriander dáme do sklenej nádoby (s objemom asi 2,5 l), zalejeme vínovicou a uzatvoríme. Necháme odležať a prefiltrujeme.