Zemiakové knedle
1 kg zemiakov, soľ, 4 PL detskej krupice, 1 vajce, 1 lyžicu masti
Ako na to:750 g zemiakov postrúhame (ako na halušky), 250 g zemiakov očistíme a uvaríme v slanej vode. Varené zemiaky scedíme a necháme dobre vychladnúť. Potom ich prelisujeme.
Nastrúhané zemiaky vložíme do staršej útierky a vytlačíme z nich vodu. Zmiešame varené prelisované zemiaky s nastrúhanými zemiakmi, pridáme krupicu, soľ, vajce, masť a vypracujeme cesto.
Z cesta formujeme knedličky (valčeky) o priemere cca 3-4 cm a vložíme ich do horúcej vody (nie vriacej vody). Pomaly varíme 35-40 minút. Aby nezostali knedličky prilepené na dne nádoby, pomaly ich nadvihneme (voda nesmie prudko vrieť, aby sa nerozvarili).