Vegetariánske lasagne
500 g plátok lasagne, 1 kg cuketu, 1 baklažán, 1 cibuľu, 1 l mlieka, 1 kg paradajok drvených v konzerve, vegetu, soľ, francúzsku horčicu, slnečnicový olej, sušené bylinky, 4 PL hladkej múky, čili, 250 g tvrdého syru, 2 strúčiky cesnak
Ako na to:Skôr ako začneme vrstviť lasagne, je dôležité mať všetko potrebné pekne prichystané. Ako prvý ošúpeme baklažán a nakrájame ho na plátky hrubé cca 1 cm. Plátky nasolíme a odložíme bokom, aby z nich stiekla horkosť.
Umytú cuketu pozdĺžne nakrájame na plátky hrubé 0,5 cm. Jednu väčšiu cibuľu nasekáme nadrobno. Nastrúhame si tvrdý syr (akýkoľvek, no v žiadnom nie prípade údený!).
Pripravíme si bešamel: Na rozohriatom oleji vo väčšom kastróly opražíme hladkú múku. Postupne prilievame mlieko a neustále miešame metličkou. Minieme skoro celý liter mlieka, cca jedno deci si odložíme na neskoršie dorieďovanie samovoľne hustnúcej omáčky. Cieľom je získať akurátne hustý biely bešamel. Ochutíme ho trochou vegety a francúzskou horčicou.
Medzitým nám stiekol baklažán. Plátky opláchneme, osušíme a nakrájame nadrobno. Na hlbšej panvici speníme na oleji cibuľu a ochutíme trochou čili.
Baklažán minútku osmažíme spolu s cibuľou. Potom pridáme dve 400 g plechovky talianskych drvených paradajok.
Dochutíme soľou, roztlačeným cesnakom a sušenými stredomorskými bylinkami (bazalka, oregano, tymián...). Všetko spolu pár minút povaríme, môžeme mierne zahustiť instantnou zápražkou.
Teraz si môžeme zapnúť rúru a začíname ukladať. Potrebujeme pekáč s vysokými bočnými stenami alebo štvorhrannú keramickú misu. Dôležitý je pôdorys, aby sa nám plátky lasagní dobre ukladali.
Dobré lasagne by mali mať aspoň 4 vrstvy cestoviny, ešte lepšie 5 alebo 6.
Vymastíme pekáč. Najskôr nalejeme trochu bešamelu a rovnomerne ho rozotrieme po dne. Naukladáme plátky lasagní. Na ne znovu rozotrieme bešamel. Poukladáme plátky cukety. Pridáme časť omáčky pripravenej z drvených paradajok, cibule a baklažánu. Posypeme syrom.
Navrch príde ďalšia vrstva lasagní, ktorú po uložení potrieme bešamelom, cuketa, omáčka, syr, a ďalšia vrstva lasagní s bešamelom. Takto pokračujeme, až kým neminieme celý 500 g balík lasagní. Najvrchnejšiu vrstvu bude tvoriť cestovina pokrytá dvojitým množstvom bešamelu.
Vložíme do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pomaly pečieme cca 1 hodinu. Odporúčam zvoliť pozíciu skôr bližšie ku dnu rúry, horná vrstva má tendenciu k pripekaniu.
Upečené lasagne vyberieme a naporcujeme. Na tanieri ešte polejeme trochou zohriatych drvených paradajok, posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvou bazalkou.