Medovník
1/2 kg kryštal.cukru, 1/4 l vriacej vody, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 110 g hladkej múky, 2 dkg salajky, 1 balíček perníkového prášku, 20 dkg medu, 2 vajcia, 1 balíček perníkového korenia, 3 PL mlieka, 5 dkg džemu
Ako na to:1 deň:
½ kryšt.cukru a ¼ l vody dáme zovrieť a pridáme ½ ČL sódy bikarbóny, varíme 5-8 minút (keď dávame sódu je treba dať hrniec dole, aby nám to nevykypelo)
2 deň:
110 g hladkej múky, 2 dkg salajky (balíček), 1 balíček prášku do perníka, 20 dkg medu, 5 dkg džemu, 1 balíček perníkového korenia a 3 PL mlieka zmiešame so sirupom z predošlého dňa, ak je treba pridáme trocha múky. Cesto odložíme na chladné miesto do druhého dňa.
3 deň:
Cesto rozváľkame na 3 mm. Vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na vymastenom plechu alebo na mastnom papieri asi 3-5 min pri teplote 120-200 C.
Plnka: Zomelieme 30 ks perníka a zalejeme vriacou vodou (2,5 – 3 dcl), môže byt aj viac podľa potreby. Môžeme pridať zomleté orechy, mak, 3 dcl kyslejšieho džemu, všetko to zmiešame. Plnkou zlepujeme perníky. Hotové namáčame v čokoláde. Perníky vydržia v celofáne alebo v krabici aj celý rok.