Šampiňónová pochúťka
asi ¾ kg šampiňónov, 4 červené papriky, 3 dkg slaninky, 2 stredne veľké cibule, 1 strúčik cesnaku, zväzok petržlenovej vňate, 2 PL masla, 5 PL kyslej smotany, 1/8 l vývaru z mäsa
Ako na to:Šampiňóny pokrájajte na tenké plátky, papriky pozdĺžne rozkrojte, odstráňte jadrovník a prepláchnite vodou. Slaninu pokrájajte na tenké plátky, cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. V panvici na rozohriatom masle osmažte slaninu a vyberte ju. Cibuľu s cesnakom krátko opražte na vypečenom tuku, pridajte šampiňóny, zamiešajte a duste asi 5 min. Do smotany vmiešajte soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Polovice paprík naplňte pripravenými šampiňónmi, dajte do ohňovzdornej misy, podlejte vývarom, plnku prelejte smotanovou omáčkou a na vrch poukladajte slaninkou. Misku prikryte a všetko dajte zapiecť do rúry asi na 30 min. Podávajte s varenými alebo pečenými zemiakmi.