Citrónovo jablková torta
Cesto: 1,5 pohára polohrubej múky, 1 pohár kr.cukru, 5 vajec, 1 citrón, 2 ČL prášku do pečiva, 4 PL Solamylu, ¼ pohára oleja, 4 PL horúcej vody
Jablková plnka: 1,5 kg jabĺk, 2 Zlaté klasy, 5 PL kr.cukru, 100 ml vody
Na vrch: pripravenú šľahačku z 1 balenia šľahačky v prášku a mlieka
Celé vajcia vyšľahajte ručným šľahačom s cukrom, počas miešania pridajte horúcu vodu a pomaly aj olej, a šľahajte tak dlho až dostanete tuhú penu. Citrón postrúhajte na strúhadle, vytlačte šťavu a pridajte do vaječnej zmesi.
Múku zmiešajte s práškom do pečiva a Solamylom a jemne vmiešajte do vyšľahaných vajec.
Cesto dajte do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 °C asi 35 min.
Jablková masa:
Jablká umyte, ošúpte a postrúhajte na strúhadle, pridajte cukor. Dajte do hrnca, pridajte 100 ml vody a varte asi 20-30 min. Do horúcich rozvarených jabĺk vsypte Zlaté klasy rozmiešané v malom množstve vody a dôkladne vymiešajte do zhustnutia.
Upečené cesto prekrojte na 2 pláty. Spodný plát cesta natrite jablkovou masou a uložte naň druhý plát. Nechajte v sklade hodinu stáť. Najlepšie je to plniť v tortovom kruhu, aby sa neroztekalo.
Po stuhnutí vrch a boky potrite šľahačkou, vidličkou po bokoch nakreslite vlnky. Vyzdobte kúskami citróna a v chlade nechajte 1-2 hod. stáť.