Steak z falošnej sviečkovice bez soli
Steak: 2-4 cm plátok z falošnej sviečkovice (1 plátok/1 osoba), 1 cl korenia 4 farieb, 1 PL oleja, červené víno
Príloha: ľadový šalát, paradajky, parmezán, bagetu, 1/2 limetky
Na hrubo rozdrvíme korenie 4 farieb a zmiešame s olejom. Hovädziu sviečkovicu opláchneme a dobre vysušíme. Marinujeme v zmesi oleja a čierneho korenia. Minimálna doba marinovania je 30 min, odporúčam marinovať 24 hodín.
Mäso odporúčam vybrať z chladničky 3 hodiny pred tepelnou úpravou - aby bolo lahodnejšie.
Steak budeme pripravovať buď na teflónovej panvici s hrubým dnom alebo na grile.
Panvicu/rošt grilu rozohrejeme na najvyššiu teplotu, a prudko steak opečieme z oboch strán, približne 1 min z každej strany, tým sa uchová prirodzená šťava. Potom teplotu znížime a dopekáme podľa požiadaviek, steak pokvapkávame červeným vínom. Ak ale chceme mať steak "rare" nie je potrebné ho dopekať.
Bagetu nakrájame na kolieska a priložíme ju na panvicu spolu so steakom. Ideálne je, aby bola do zlata opečená z oboch strán.
Ľadový šalát opláchneme, vysušíme a rukou natrháme na menšie kúsky. Paradajku nakrájame na kocky, ak máme cherry paradajky použijeme tie. Odšťavíme limetku a šťavou zalejeme šalát s paradajkou, všetko dobre premiešame.
Na tanier servírujeme šalát, ktorý posypeme strúhaným parmezánom, pridáme steak a opečené bagetky.
Celý recept je bez soli, ktorú nahrádza limetková šťava v šaláte.