Americký koláč
6 vajec, 1 hrnček (200 ml) práškového cukru, 1 hrnček jemnej strúhanky, 1 hrnček mletých orechov, 500 ml šľahačkovej smotany, 1 stužovač šľahačky
Krém: 3 bielka, 1 hrnček práškového cukru, 1 čokoládu na varenie
Žĺtka s cukrom vymiešame do penista, postupne pridáme orechy, strúhanku a zľahka zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou posypaný plech a upečieme. Vyklopíme ho, zakryjeme mastným papierom a necháme vychladnúť.
Smotanu rozmiešame so stužovačom, vyšľaháme a natrieme na vychladnutý plát cesta.
Krém: Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh a postupne doň zapracujeme zmäknutú čokoládu. Krém rozotrieme na šľahačku a koláč dáme na 3-4 hodiny do chladu.