Uhorky s cesnakom
1 kg uhoriek nakladačiek, 6 strúčikov cesnaku, 3 kvety a stonky kôpru, 4 čerstvé alebo sušené čilli papričky, 2-3 bobkové listy, soľ, pár listov viniča
Ako na to:Uhorky 1 min. blanšírujte vo vriacej vode. Po vychladnutí ich poukladajte spolu s cesnakom, kôprom, čili papričkami a s bobkovým listom do vysterilizovaného pohára. Pohár naplňte vodou, potom ju zlejte do odmernej nádoby.
Na každého ½ l pridajte 1½ PL soli. Soľný roztok nelejte do pohára, navrch dajte viničový list a zaťažte. Prikryte čistou utierkou a nechajte 1-2 týždne kvasiť na teplom, dobre vetranom mieste.
Keď sa začne kvasenie, nálev sa zakalí. To, že sa kvasenie skončilo, signalizuje postupné čírenie nálevu. Pohár uzavrite alebo môžete začať uhorky konzumovať.