Kapustová polievka
1/2 kg zemiaky, 1/2 kg kyslá kapusta, 1/2 kg točená klobása (cesnaková alebo spekačky), cibuľa, pretlak, sušené huby, olej alebo masť, korenie, soľ, masox, vegeta, horčica, hladká múka, voda
Ako na to:Na masti speníme cibuľu, pridáme premytú kyslú kapustu, namočené huby s vodou a varíme.
Zemiaky uvaríme v osolenej vode a prelejeme ku kapuste. Ddochutíme pretlakom, horčicou, vegetou, korením, masoxom, a ak treba osolíme.
Pridáme olúpanú klobásu a zahustíme hladkou alebo polohrubou múkou rozmiešanou vo vode. Polievka by mala byť dochutená tak napoly za kapustou a napoly cítiť akože za mäsom. Klobáska sa varí, kým neprevrie polievka po zahustení-nerozvarí sa a má v sebe veľa pôvodnej chuti.