Valašský guláš
60 dkg predného hovädzieho mäsa, 5 PL oleja, 2 cibule, 1 ČL sladkej mletej papriky, niekoľko guličiek korenia, 2 guličky nového korenia, rasca, ½ bobkového listu, majoránka, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL hladkej múky, 7 dl vývaru, 8 dkg slaniny, 20 dkg kyslej kapusty, 12 dkg šampiňónov, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Hovädzie mäso nakrájané na kocky osoľte, okoreňte, na oleji opražte dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte mäso, opražte ho, doplňte lyžičkou mletej sladkej papriky, celým korením, novým korením, pridajte rascu, bobkový list, rozotrený cesnak a všetko vyduste na tuk. Potom zaprášte hladkou múkou, opražte, zalejte vývarom a duste. Ku koncu dusenia pridajte majoránku a šťavu dochuťte. Kyslú kapustu a na kúsky nakrájané šampiňóny poduste na slanine a vložte do hotového guláša. Podávajte so zemľou.