Parené buchty
700 g polohrubá múka, štipka soli, 200 ml mlieko, 2 lyžice kryštál.cukor, 30 g droždie, 20 g maslo, 3 žĺtka, lekvár alebo tvaroh
Ako na to:Z mlieka, cukru a droždia si pripravte kvások. Do preosiatej múky primiešajte štipku soli, rozšľahané žĺtky, roztopené maslo a vykysnutý kvások. Vypracujte cesto a dajte ho na teplé miesto.
Vykysnuté cesto vyváľkajte, pokrájajte na štvorce, naplňte lekvárom alebo tvarohom, spojte a vytvarujte buchty. Nechajte ich ešte chvíľu nakysnúť.
Veľký hrniec naplňte do polovice vodou, vrch preložte čistým plátnom, ktoré pevne uviažte a prikryte misou, aby para neunikala. Keď voda zovrie, buchty uložte na plátno, prikryte a parte 8 minút. Hotové buchty posypte makom alebo orechmi, kakaom...) a pokvapkajte roztopeným maslom.