Hubová omáčka s kuracím mäsom a zemiakovými haluškami
400 g kuracích pŕs, tuk, soľ
Omáčka: 100 ml smotany na varenie, 400 ml vody, 2 lyžice masla, 200 g húb (môžu byť aj šampiňóny), soľ, muškátový kvet
Zemiakové halušky: 500 g zemiakov, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 100 g mrkvy, soľ
Kuracie prsia osolíme a opečieme na tuku.
Huby očistíme, pokrájame na kúsky a dáme variť asi na 20 minút. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorou zahustíme vývar s hubami. Povaríme asi 15 minút a ochutíme soľou, muškátovým kvetom. Nakoniec omáčku zjemníme smotanou.
Uvarené zemiaky v šupke olúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, ochutíme soľou a pridáme vajce, múku, postrúhanú mrkvu.
Všetko dobre prepracujeme na tuhšie cesto a necháme asi 3 minúty odpočinúť.
Potom z cesta vykrajujeme lyžičkou halušky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode asi 6 minút.
Pečené kuracie prsia podávame s omáčkou a haluškami.