Osviežujúci zákusok

Potrebujeme:

Cesto: 5 vajec, 250 g kryštálového cukru, 100 ml oleja, 100 ml vody, 250 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok
Ananásová želatina: 1 väčšia konzerva ananásu, 100 g kryštálového cukru, šťava z jedného citróna, 2 balíčky Zlatého klasu
Tvarohový krém: 500 g tvarohu, 2 balíčky vanilínového cukru, 100 g kryštálového cukru, 1 kyslá smotana, 100 ml mlieka, 1 balíček mletej želatíny

Ako na to:

Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Postupne pridáme žĺtky, olej, vodu a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme.
Ananásová želatína: Kompótovú šťavu zlejeme a doplníme vodou približne do 750 ml. Vmiešame dva Zlaté klasy, osladíme a ochutíme citrónovou šťavou.
Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu, ktorú necháme mierne vychladnúť.
Na vychladnuté cesto poukladáme pokrájaný ananás, ktorý zalejeme vlažnou ananásovou želatínou. Necháme stuhnúť.
Tvarohový krém: Tvaroh s kyslou smotanou, vanilínovým a kryštálovým cukrom dobre vymiešame (alebo rozmixujeme). Želatínu vsypeme do mlieka a necháme napučať (5–10 minút). Vo vodnom kúpeli (max. 60 °C) ju zahrievame až do úplného rozpustenia.
Odstavíme, pridáme tretinu tvarohového krému, krátko prehrejeme a zmiešame so zvyškom krému. Zmes natrieme na ananásovú vrstvu.
Zákusok necháme stuhnúť nachladnom mieste, potom krájame na rezy.
Elektrická rúra: 200 °C; Teplovzdušná rúra: 180 °C; Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 20–25 minút

22.09.2010

Podobné recepty