Veľkonočné praclíky
3/4 kg hladkej múky, 180 g masla, 1 žĺtok, 450 ml mlieka, 30 g droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 1 vajce, rasca, mak.
Ako na to:Do preosiatej múky pridajte rozpustený tuk, žĺtok, vlažné mlieko a kvások pripravený z droždia, cukru a mlieka. Vymieste tuhšie cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnút.
Vykysnuté cesto znova premieste, sformujte do valca a ten pokrájate na viac častí. Každú vyšúľajte a zo šúľkov tvarujte praclíky. Ukladajte ich na vymastený a pomúčený plech ďalej od seba, aby sa nezlepili.
Praclíky natrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom alebo rascou, nechajte ešte asi 20 min. kysnúť a potom ich dajte upiecť.