Zapekaná dobrota
8 veľkých zemiakov, 40 g slaniny, 20 g masla, 80 g smotany na varenie, 1 zväzok pažítky, 30 g syra, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to:Zemiaky umyjeme, zabalíme ich do alobalu a pečieme v rúre asi 30 minút predhriatej asi na 200°C.
Pokrájame slaninu a opečieme ju na suchej panvici, pridáme maslo a opekáme, kým sa nevypari všetka šťava. Zemiaky dáme na pracovnú dosku a a odrežeme vršky. Asi 2/3 zemiaka vydlabeme lyžicou a roztlačíme vidličkou. Vzniknutú kašu primiešame do panvice, pridáme smotanu, posekáme pažítku dochutíme soľou a korením.
Zmesou naplníme zemiaky, uložíme ich na plech, posypeme syrom a dáme ešte na 15 minút zapiecť.