Svätomartinská torta
Cesto: 150 g zmäknutej Hery, 70 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 vajcia, 4 žĺtka, 150 g horkej čokolády, 150 g hladkej múky, 1 KL kypriaceho prášku do pečiva, 2 PL kakaa, 4 bielka, 70 g cukru
Na ozdobenie: 450 g ríbezľovej marmelády, 1 balíček polevy tmavej
Na prípravu cesta vymiešame heru s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Zašľaháme vajcia a žĺtka, krátko vmiešame rozpustenú čokoládu. Zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom, preosejeme do zmesi a zamiešame do hmoty.
Cesto nalejeme do tortovej formy, uhladíme a pečieme 35 min. Korpus potrieme polovicou marmelády, zvyškom potrieme vrch a okraje torty. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a polejeme ňou tortu.
Tip: Aj čokoláda sa dá nahradiť. 30 g horkej čokolády nahradíme 3 PL kakaa + 1 PL masla alebo iného tuku (napr. Hera) a pridáme 3 PL cukru.