Námornícky guláš
60 dkg hovädzieho mäsa, 2 PL masti, 3 dkg slaniny, 1 menšia cibuľa, 3 dkg mrkvy, 3 dkg petržlenu, 3 dkg zeleru, 1-2 PL octu, ½ bobkového listu, tymián, 4 guličky nového korenia, 4 guličky korenia, šťava z ½ citróna, 1 ČL cukru, 1 ČL hladkej múky, 2 dl červeného vína, 1 PL kečupu, vývar z kostí, 1 ČL horčice, soľ
Ako na to:Na masti premiešajte s zoškvarenou slaninou rýchlo opečte na kocky nakrájané mäso a odsuňte bokom. Do tuku dajte na plátky nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Osmažte, pridajte soľ, ocot, bobkový list, tymián, nové kotenie, korenie, citrónovú šťavu, cukor, premiešajte a za občasného podlievania vodou duste pri častom miešaní tak dlho, až je mäso polomäkké. Potom šťavu vypražte do tuku, zaprášte múkou, opražte, pridajte víno, kečup a trochu vývaru a pomaly duste, kým nie je mäso mäkké.
Mäkké mäso vyberte z omáčky a vložte do iného hrnca. Do omáčky pridajte horčicu, podľa potreby dochuťte, prevarte a preceďte cez jemné sitko na dusené mäso. Podávajte so žemľovou knedľou.