Klasické opekané zemiaky

Potrebujeme:

800 g zemiakov, 2 cibule, 100 g údenej slaniny, 3 PL oleja, soľ

Ako na to:

Zemiaky varte 20-25 minút, uvarené sceďte, ošúpte, nechajte vychladnúť a pokrájajte na plátky. Cibuľu najemno pokrájajte, slaninu pokrájajte na drobné kocky. V panvici na rozohriatom oleji opečte slaninu, vložte zemiaky a zo všetkých strán prudko opečte. Pridajte cibuľu a za občasného obracania všetko opekajte asi 10 minút dozlatohneda. Dochuťte soľou.


TIP: Zemiaky nakrájajte na rovnomerné plátky krájačom na vajíčka. Pri pečení ich nemiešajte, len v panvici opatrne nadhadzujte, aby sa nerozpadli.


Rôzne obmeny:
- zemiaky opečte so 150 g jabĺk pokrájaných na kocky a šalviovými lístkami
- do hotových zemiakov pridajte 250 g čerstvo pokrájaného ananásu a 50 g posekaných arašidov a všetko zohrejte
- so zemiakmi opečieme aj hlávku cesnaku
- na plátky pokrájané zemiaky opečte na 3 PL masla a ochuťte mletou paprikou
- opečené zemiaky posypte 100 g postrúhaného syra (gouda) a v rúre krátko zapečte

02.07.2006

Podobné recepty