Domáca varená šunka
1,5 kg bvravčovho pliecka, 25 g rýchlosoli, 250 až 300 ml vody, 5 zrniek celého čierneho korenia, nádoba (lis) na výrobu šunky, vreco na tlačenku
Ako na to:Umyté mäso pokrájame na menšie kusy, vložíme do väčšej nádoby, posypeme rýchlosoľou, pridáme vodu a premiešame. Odporúčame mäso premiesiť rukou, aby zmes bola kompaktná. Uložíme do chladničky na 2 hodiny. Znova premiešame a natlačíme do lisu na šunku alebo do vrecka na tlačenku. Mäso natlačíme tak, aby sme vytlačili všetok vzduch.
V prípade, že šunku pripravujeme v lise, lis uzavrieme, vložíme do väčšieho množstva vody a mierne varíme 2 až 3 hodiny. Ak robíme šunku vo vrecku na tlačenku, konce dobre zviažeme a takisto varíme 2 až 3 hodiny miernym varom.
Uvarenú šunku necháme vychladniť, v prípade varenia vo vrecku ju zaťažíme.