Teľacie závitky s krupicovými haluškami
600 g teľacieho stehna, 4 plátky šunky, 4 plátky syra, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, olej, 100 ml smotany na varenie, 1 lyžica hladkej múky, cukor, ocot
Halušky: 200 g detskej krupice, 1 vajce, soľ
Teľacie stehno pokrájame na štyri rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátok šunky, plátok syra, plátok očistenej mkrvy a plátok očisteného petržlenu.
Rezne zvinieme, spevníme niťou alebou špáradlom a na rozohriatom oleji prudko opečieme. Pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, pokrájaný zvyšok zeleniny, podlejeme vodou a udusíme domäkka.
Závitky vyberieme a uložíme na teplé miesto. Zeleninu rozmixujeme, vylejeme do vhodnej nádoby a zahustíme smotanou, premiešanou s múkou. Omáčku ochutíme cukrom a octom. Podávame s haluškami.
Halušky: Do rozšľahaného vajca pridáme krupicu, potrebné množstvo vody, osolíme a vypracujeme cesto. Chvíľu ho necháme odstáť. Cesto pretlačíme cez haluškár do vriacej osolenej vody a uvaríme. Scedíme a prepláchneme vodou.