Kapustnica s mäsovými guľôčkami
300 ml šťavy z kyslej kapusty, 250 g kyslej kausty, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 150 g údenej klobásy, hrsť sušených húb, mleté čierne korenie, soľ, 1 bobkový list, majorán
Guľôčky: 250 g mletého bravčového mäsa, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, 2 lyžice smotany, šľahačka
Šťavu z kapusty dolejeme do 1 litra vodou a necháme zovrieť. Osolíme,
okoreníme, pridáme očistenú cibuľu, pokrájané strúčiky cesnaku, sušené huby a varíme do polomäkka. Do vriacej kapustnice vložíme pokrájanúú kyslú kapustu, klobásu, pridáme bobkový list a varíme takmer do mäkka.
Mäsové guľôčky vložíme do kapustnice, premiešame a varíme 10 min. Hotovú kapustnicu dochutíme majoránom.
Guľôčky: Mleté mäso premiešame s rozšľahaným vajcom a so smotanou. Pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme, ochutíme rascou a podľa potreby zahustíme strúhankou. Zo zmesi tvarujeme guľôčky.