Slepačia polievka s mrvancami
450 g sliepky, 150 g koreňovej zeleniny, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, kúsok zelenej papriky, soľ, 5 zrniek čierneho korenia, vegeta, petržlenová vňať alebo pažítka
Mrvance: 1 vajce, 150 g hrubej múky, soľ
Umyté mäso vložíme do 1,5 litra studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, umytú celú cibuľu, osolíme a varíme domäkka.
Mäso vyberieme, vykostíme, pokrájame a vložíme späť do polievky. Pridáme papriku, ochutíme vegetou a krátko povaríme. Podávame s mrvancami, posypanú pokrájanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Mrvance: Z vajca a hrubej múky vypracujeme tuhé cesto, postrúhame na hrubom strúhadle a varíme v osolenej vode 3 min. Scedíme a prepláchneme vodou.